Burak'ın iki yaşına sayılı günler kala Çocuk Gelişimi ve İki Yaş Sendromu ile ilgili okuduklarımdan kısa alıntılar:
(Henüz Burakta bu sendroma ait bir iki semptom tespit edilmesine rağmen ne kadar zor bir döneme girmek üzere olduğumuzun sinyallerini almış bulunmaktayım. Özetle VAY ANAM VAY...)Çocuğunuz artık bebeklik döneminden çıktı, büyüdüğünü ve bağımsız hareket edebildiğini görüyorsunuz, artık size uyumlu olabilme ve sözünüzü dinleyebilme zamanı geldiğini düşünüyorsunuz belki ama henüz buna hazır değil çünkü 2 YAŞINDA!!
Bu yaş dönemi anne - babaların çocuk gelişiminde en çok zorlandıkları ve yoruldukları dönemdir. Yemek yemede direnme, uyku uyumak istememe, söz dinlememe, anne-baba-arkadaşa vurma - ne denirse tam tersini yapma, kendisini yerlere fırlatma, kafasını vurma . Bebeklik dönemi sonrasında size uyum sağlamasını beklerken bu inatlaşmalar ya da öfke nöbetleri nereden çıktı demeyin. Çünkü çocuğunuz özerklik döneminde .( 12-36. aylar )
Özerklik dönemi çocuğunuzun kendisini ortaya koyduğu, her şeyin kendisinin olmasını istediği, istediği kıyafeti giymek istediği dönemdir. Bu ısrarlı çabaları sizi ne kadar yorsa , sinirlendirse de tüm bunları bir geçiş dönemi olarak kabul etmek ve bu döneme her şekilde hazırlıklı olmak zorundasınız. Eğer bu dönemdeki abartılı tepkilerinin yaşının bir özelliği olduğunu ve neler yapılması gerektiğini bilirseniz bu dönemi daha rahat bir şekilde atlatabilirsiniz.
Bu dönemde çocuklarınızın özerkliğini engellememeniz gerekiyor, oysaki bir çok anne doğru davranışı göstermek için bu dönemde HAYIR! kelimesini sıklıkla kullanıyor. Bu tip engelleyici davranışlar çocuğun uyumsuzluğunu daha fazla arttırarak gelişimini olumsuz etkilemektedir. Dünyayı, çevresindeki nesneleri , kişileri tanımaya ve keşfetmeye yarayacak tüm yetilere sahip ( yürüyebiliyor, kavrayabiliyor,basit olaylar arasında bağlantı kurabiliyor, koşabiliyor,yemek yiyebiliyor, hatta sorular sorabiliyor) olan çocuğunuz bu enerjiye sahip.
Ne kadar çok nesneye dokunursa, ne kadar çok soru sorarsa , kendisini ne kadar çok ortaya koymaya çalışırsa gelişimi o kadar sağlıklı olacaktır. Soru sorması engellenen bir çocuğun ileride kendine güvensiz, içe dönük kişilik özelliklerini göstermesi beklenebilir. Öfkesi engellen bir çocuk ise bu duyguyu zamanla kendisine yönelterek ısırma vb davranışlar gösterebilir.
Çocuğunuzun özgür olabileceği alanlar yaratmalı ve kendisini , duygularını tümüyle ortaya koymasına izin vermelisiniz.
Onunla inatlaşmayın, çünkü bu inatlaşma ve öfkelenme onun kontrol edebileceği bir düzeyde henüz değil. Kendisinde var olan enerjisini boşaltabilmesi için gün içerisinde bol bol dışarı çıkarın, koşsun,hoplasın, zıplasın, güvenliğini tehdit etmediği sürece istediği her şeye dokunsun, bu onun mutlu olmasına ve gün içinde size daha uyumlu davranmasına neden olacaktır.
Eğer yapmasını istemediğiniz bir davranış var ise o zaman kızma, engelleme, cezalandırma gibi davranışlar göstermeyin. Yapacağınız uzun süreli açıklamalar da bu yaş dönemi için pek işe yaramayacak.
Yapmanız gereken ilgisini dağıtmak olsun. Dikkatini başka yöne çevirmede yaratıcı bir anne - baba olursanız işiniz daha da kolaylaşacaktır. Bunu sağlamak için onun gözüyle dünyaya bakabilir ve oyunları kullanabilirsiniz.
( örneğin: yemeğini yememek için size direniyorsa bir portakal ya da elmayı komik bir kukla haline getirerek – sevimli bir ismi de olsun – bu kuklaya yemeği yedirmek gibi) Bunda da direnirse ikinci oyunu bulun, ilgi alanlarını keşfedin eğer resim yapmaktan hoşlanan bir çocuğunuz varsa bir tabak, bir çocuk , bir sevdiği yemeği birlikte çizin ve sonrasında bir hikaye oluşturarak olumlu davranışı pekiştirin. Bu onun eğlenmesini sağlayarak dikkatini çekecek ve size olan uyumunu arttıracaktır. Bu tip aktiviteleri onunla yapabilmeniz için yeterli zamanınızın ve sabrınızın da olması gerekiyor, çocukları ile yeterli iletişimi kuramayan, kendisine zaman ayırmayan / ayıramayan , çalışan annelerimizle ( babalarımızla ) çocukları arasında bu dönemde daha fazla çatışmalarla karşılaşabiliyoruz. Bu nedenle annelerimizin – babalarımızın öncelikle kendilerine gün içinde zaman ayırmalarını (çay zamanları, yürüyüş zamanları, sohbet zamanları, gazete-dergi zamanları) istiyoruz.
Çocuğunuzu bu dönemde uyumsuz, iyi yetiştirilmemiş ya da kötü bir çocuk olarak asla tanımlamayın. 3 yaş sonrasında size ve koymuş olduğunuz kurallara uyum sağlayabilecek gelişim düzeyine sahip olacaktır. Çocuğunuz büyürken içinde bulunduğu gelişim dönemini çok iyi tanımalısınız, çünkü bazen normal olan davranışlar anne-babalar tarafından problem olarak değerlendirilebiliyor. Bunu ortadan kaldırmak için uzman kişilerden gelişim danışmanlığı alabilirsiniz.
Yazan: Psikolog Eda GÖKDUMAN
Anne ve babaya düşen görevler
Bu dönem anne-baba ve çocuk arasında ilk çekişmelerinde yaşandığı bir dönem olduğu için, onların dengeli ve tutarlı davranışları oldukça önemli. Her şeyden önce anne-baba bu olumsuz tutum ve hırçınlıkların geçici bir durum olduğunu bilerek sabırlı davranmalı, çocuğu katı bir düzene zorlamadan, soğukkanlı bir biçimde çocukla gereksiz çekişmelere girmeden ilgisini oyunlara yönlendirmeli. Psikolog Yazıcı anne ve babalara şu uyarılarda bulunuyor
“ Anne - baba çocuğu korkutmamalı, öfkeyi dindirmek için çocuğun her istediğini yapmaktan kaçınmalı,davranışla uyumlu olmayan gereksiz cezalar uygulamamalı, çocuğun öfkeli davranışları anne-babanın öfkesine yol açmamalıdır. Zaten çocuğun problemi, sakinleşememektir. Anne baba da sinirlenirse çocuğun öfkesi beslenir. Doğru olan çocuğun yanından çıkmak, sakinleşene kadar yalnız bırakmak, daha sonra yanına gelmektir. Unutulmamalı ki bu yaşta çocuğun öfkesi sosyal çevreye uyum çabalarının da bir parçasıdır. Çocuğun her türlü öfkesini kısıtlarsak bu kez öfkeyi kendine yönelten çocuk kendini ısırmaya, saçlarını koparmaya yani kendine zarar vermeye başlar."
Bazen çocuğun öfke krizleri karşısında anne - baba çözüm üretemiyor, hatta çocukla ilişkileri bozulma noktasına geliyor. İşte bu noktada sadece öfke gösteren çocuğun değil ebeveynlerin de profesyonel yardım almalarında fayda var.
Bazen çocuğun öfke krizleri karşısında anne - baba çözüm üretemiyor, hatta çocukla ilişkileri bozulma noktasına geliyor. İşte bu noktada sadece öfke gösteren çocuğun değil ebeveynlerin de profesyonel yardım almalarında fayda var.
Yazan: Pisikolog Penbe Yazıcı
12 Comments:
2 yaş sendromu..beni hep ürkütmüştür..Gerçekten zor bir dönem..Yavaş yavaş bizde yaklaşıyoruz ve belirtiler vermeye başladık..Allah sabır versin,yardımcımız olsun..
sevgiler,
Ah canım çocuğun kolay yaşı yokki her yaşı zor. Benim oğlum 4,5 yaşında her dönem farklı bir davranışla karşılaşıyoruz.Şimdi de kendini ispat etme ve bu benim karakterim benim dediğim olacak çabası içinde, valla ne diyeyim işimiz çok zor...
Bu bilgileri ögrendiğim iyi oldu.Teşekkürler.Ama bir sorum var.Kızıma ben sana vurana sende vur diyorum.Bu yanlış mı acaba.Ama bizim çevremizdeki çocuklar kızımdan 1 yaş büyük, pek yaşıtımız yok.Kızımda bazen onların arasında hırpalanıyor.Bende ona karşılık verebilirsin diyorum.Kötü anneyim galiba.Aman aramızda kalsın.
Çok güzel bir konu bizim bebişte haftaya 20 aylık oluyor küçük ablası elinden bazı şeyleri çekip alıyor buda onu çileden çıkarıyor büyük ablada zorla kucağına alıp sürekli öpmek istiyor ve kriz çıkıyor. bebişten çok ablalara laf anlatamıyorum benşm işim daha zor değilmi
2 yaşş bir aylık zeze ile başa çıkmak zor gerçektende iki yaşşsıkıntılıı ama geçecekk önemli olan onun kazançlı çıkması eğitilmiş olmasıı çok çabuk öğreniyo çünküü bu yaşlarda sevgler. uykusuzzluk benim için en kötü tarafı
ah şu sendromlar!ceren 1 yaşına girer girmez değişti 2'yi düşünemiyorum bile.
bize kolay gelsin demekten başka çare yok inşallah bu devreleri onlarla birlikte iyi bir şekilde atlatırız...
yazını şimdiden kaydettim ilerisi için.
sevgileeer...
bakalım daha başlangıçtayız daha neler olacak bakalım hep beraber göreceğiz ...
Afra dan biliyorum çok kötü ama çok şükür geçici bir dönemdii
Allahım hepimize kolaylık versin
Allah yardımcınız olsun 2 yaş anaları:)
vay anam vay diyeceğin günlere aslında dah çok var yasemincim,ergen olsunda hele o zaman nasıl vay anam deniyor gör sende:D
kokutmak için demedimm hee başımda yaa bu sıralar ondan dedim:)
öpüyorum canım
Yasemincim 2 yaş,4 yaş,8 yaş,10, yaş hep aynı,çocuklar her yaşta sendromlu...Büyüyünce de ergenlik diyeceğiz,velhasıl çocuk büyütmek çok zor ve çok sorumluluk gerektiriyor..
çok şükür Ahmetcik de aşırı bir durum yok ,sanırım hafif atlatıyoruz :) istediği şey verilmeyince girilen ağlama krizlerimiz var ama onu da dikkatini başka yöne çekerek bazen de "ağlayabilirsin oğlum bu senin demokratik hakkın" diyerek savıyoruz :)
Burak cığa selamlar
biz o günleri bitirmek üzereyiz ama gerçekden ay ay farklılaşıyorlar yaradan yardımcın olsun biz çıkarken o sendromdan siz giriştesiniz bizim zamanımızda varmıymış böyle şeyler merak ediyorum
Ay diyebileceğim tek şey, Allah yardımcımız olsuuunnnn!!!!
Post a Comment