Lilypie Kids Birthday tickers

12 Eylül 2008 Cuma

YAVRU KUŞTAN ZARE

Erkan Topuz olmasa bu işlere el atabilir miydim bilmem.
Bu şahsı muhterem anlattıkça bendeniz de şevklendim de şevklendim.
Bizim kuş yuvasındaki muhteremlere neyi nasıl en doğalından yedirebilirim diye düşnürken
aklıma ilk olarak gelen tarhana oldu.
Nasıl mı yaptım?
Annemin tarifine göre.
Şöyle:

Malzemeler

2kg kırmızı biber
1 kg domates
3-4 kuru soğan
3kg un
1 ekmek hamuru(ekşitilmiş)
Tuz


YAPILIŞI:

Kırmızı biberleri fırınlayıp kabuklarını soydum, robottan geçirdim. Domateslerin de kabuklarını soyup kaynattım beraber suyu azalana kadar.

Una karıştırdım, yoğurdum.

Kuru soğanları robotta çok ince kıyıp yoğurduğum hamura kattım.

Çok uzun süre yoğurdum, hatta baba kuştan da yardım aldım(sağolsun çok destekçidir kendileri)

Yoğurma işlemi bitmeye yakın ekşi hamuru ve tuzunu katıp tekrar yoğurdum.

Suyu az kalırsa yoğurt koymamı söylemişti annem ama gerek kalmadığı için yoğurt koymadım.

Oldukça koyu bir hamur olması gerekiyor çünkü sonradan cıvıklaşıyor.

Yoğurma işlemi bitince üzerini örtüyle örtüp bekleme süresini başlattım. Bir hafta olan bekleme süresi bizde 4-5 günde sona erdi. Malum sıcak havalar.

Her gün kabaran hamuru yoğurdum bu sürede.

Ve en son sofra bezi üzerine küçük küçük parçalar halinde dağıtttım.

Sanırım ben bu süreyi biraz uzun tuttum, fazla kurumuş. Hemen ovalamaya başlamak lazımmış.

Bir kısmını elimle ovaladım, yorulunca bir kısmını robota devrettim. Anneme yardıma gelen komşular kadar becerikli olmasa da bana da destek olan bir baba kuş bir o var, kıymetlerini bilmek gerek.

Elde yaptıklarım pütürlü pütürlü ama daha lezzetli oldu bence. Robot kardeşinkilerse pürüzsüz un gibi oldu.

Aramızda içten bir rekabet mi oldu hayır. Çünküm elimin lezzetine ulaşması ne mümkün:)

Bunlar da sırasıyla erik marmelatı, ketçap, fasulye...

Bunların yapımı tarhanaya göre daha kolay diyebilirim.

Eriklerin kabuklarını çıkarıp kaynattım.

Ketçap ta şöyle: Rendelenmiş domatesin içine margarin, sıvıyağ, şeker, tuz, sirke koydum, kaynattım.

Bunları sıcakken kavanoza koyup ters çevirdim. Üzerini örttüm, soğuyana kadar bekledim.

Soğuduktan sonra ters çevirip kapakarını tık tıkladım. Tık sesi çıkması kapakların tuttuğunu gösteriyor. Eğer ses tok tok çıkarsa kapaklar tutmamış demek. Yani yapılanların hemen tüketilmesi gerek.

İşte böyle bizim kış hazırlıkları yani bizim oraların deyişiyle zare. Zare de kuskus ve ev makarnası, turşu, salça gibi çeşitler de var ama henüz o kadar ilerleyemedim.

Neyse bu doğal yiyeceklere ilgi duyup ilerlememi sağlayan Erkan TOPUZ beye ve bu emeklerimi yeme şerefine nail olan baba kuş ve yavru kuşa teşekkürlerimi borç bilirim.

vee tabi beni büyütüp yetiştiren tarhananın yapımında da telefon desteğini esirgemeyen ANNEM e de sonsuz teşekkürler.

Denemek isteyenlere kesinlikle yapmalarını öneririm çok güzel bir lezzet, üstelik hazır çorbalar kadar pratik. Üstelik onlar gibi yalancıktan değil sahiden doğal, katkısız.

Üstelik kırmızı biberlerin Kasım sonuna kadar doğal yetişme süresi var hatırlatayım.

27 Comments:

Şekerci Butik said...

canım ellerine ,emeğine sağlık..afiyeyle yersiniz inşallah..

Erkan Topuz beye bende buradan saygılar iletiyorum :) gerçektende muhterem bir prof..

sevgiler,

уαѕємin... said...

:)) afiyet bal şeker olsun

ellerinize sağlık canım bizim bızdıkta tam bir tarhanacı eminim yavru kuşunda eli değince çok lezzetli olmuştur

Adsız said...

off Tarhana çorbasına hiç bir şeyi tercih etmem o nasıl bir koku nasıl bir lezzettir :)) çok kuruttuysan ovalarken ellerin baya acımıştır bizde yaparız her sene arada o hataya düştüğümüz oluyor :D afiyet şeker bal olsun sevdiklerinizle güleş oynaş yiyin hepiciğini inşallah :)

RUMEYSA said...

ev mis gibi tarhana kokuyodur şimdii benim ananemde tarhana turşu vs. çok güzel yapar ellerine sağlıkk :)

Talha ile Eymen'in annesi said...

ellerine sağlık...
ben hiç beceremem böle şeyleri. marifetli hanımların karşısında saygıyla eğilirim...
tadından yenmez yavru kuşun eli değdiyse o mamalara...

firdevs said...

ayol pek hamaratmissin :) yavru kus ve annesine afiyet olsun :)

Sevil-Kaan said...

Ne güzel şeyler yapmışsınız öyle. Ellerinize sağlık. Postu okuyunca içim huzurla doldu. Aklıma annem geldi.Kış mevsimini çok severim.Kış için yapılan hazırlıklarıda. Benimde hazırlık yapasım geldi ama nerdeee...
Tekrardan ellerinize sağlık.
Sevgiler...

7.oda said...

çok beceriklsin çok, walla utandım şimdi kendimden, sitene bakarken :)
burak a sevgilerimizi yolluyoruz :)

şengül said...

biraz geçte olsa iyadeyi ziyarete geldim canım seni tanıma fırsatım olduğu için çok mutlu oldum


yasemin canımellerine sağlık kışın engüzel yemeği tarana ben biraz hazırcıyım annem yapıp bizlere veriyor konserve türlerini ben de kendim yapıyorum sana ve aillen afiyet olsun canım

ahmetselimveannesi said...

kocaman bir bravo Yasemincim :)
bi taraftan calısırken bi taraftan bu hazırlıkları da yapma cesaretin beni de sevklendirdi dogrusu, tarhanayı saolsun teyzem her sene yapar ama ketcap cok pratık ve lezzetlı olmalı. denemek ıstıyorum ınsallah. opuyorum
selamlar

Adsız said...

ellerinize sağlık çok nefis görünüyorlar.biz de bu işleri sağolsun hala annem yapar.kuruttuğu sebzelerden dolmalar yapmaya başladım bile kışa saklamadan.şimdi onun da tarhana çalışmaları sürüyor.En çoğunu ben alırım,ben çocuklu bir anneyim diye pazarlıklara başladım bile.Zira bu kış o kadar çok tarhana pişirdim ki erkenden bitti,kışın ortasında kaldım.cesaret edip marketlerden de alamadım.en besleyici ve leziz yemek...

Mısır Patlağı :) said...

Walla tebrikler Kışa hazırlık böle olur işte :) sevgiler.

YAVRU KUŞUN ANNESİ ANNEKUŞ(*YASEMİN*) said...

ŞİRİN,
Sağolasın teşekkürler.
Erkan bey sebebim oldu.

YASEMİN,
Yavru kuşun eli değmez mi hiç herkesten önce ve erkesten çok.

SANANAAKİ BANANESAN,
Sen bu işte ustasın galiba, aynen dediğin gibi oldu ellerim biraz acıdı. Öğreniyoruz yavaş yavaş işte.

RUMEYSA,
Evimiz tarhana koktu hakikaten mis gibi.

EMİNE,
Değdi valla Burakımın da eli değdi.


FİRDEVS,
Senin kadar hamarat değilim şekerim. Henüz pantolon dikemedim mesela. Dikiş bilmem. Sadece orta okula giderken kadife bir yelek dikmiştim kendime:)

KAAN- SEVİL,
Eğer istiyorsan dene bence.
Çok ta zor değil. Tek sorun zaman ayırmakta bence.

7.ODA,
Yok canım ne yaptım ki. Benimki de denemeydi.

ŞENGÜL,
Ben de seni ve blogunu tanıdığım içn çok memnun oldum.
Her zaman ziyaretlerini beklerim.

ZEYNEP,
Sağolasın canım teşekkürler.
Seminer dönemi yaptım okul açılınca daha zor tabi. Ketçabı öneririm çok lezzetli oluyor.

YAVRU KUŞUN ANNESİ ANNEKUŞ(*YASEMİN*) said...

TONTİŞ ADA,
Aynen öyle oldu geçen sene bizimde. Kışın ortasında hemencecik bitiverdi. Bu sene nasıl olur bilmem.

MISIR PATLAĞI,
Sağolasın küçük küçük alıştırmalar yapıyoruz işte.

SEVGİ SELAM HÜRMETLER BİZDEN EFENİM:)

hayal said...

Ben taze fasülye pişirince bile nimetten sayıyorum :) Bir de turşu reçel tarhana yapsam sevinçten deli olurdum herhalde :))

YAVRU KUŞUN ANNESİ ANNEKUŞ(*YASEMİN*) said...

Bendeniz de öyleyim canım acemi işi bunlar öğreniyoruz.

muko said...

Yasemin'cim maşallah sana yabu ne hamaratlık,tebrik ederim cnaım bneim hem öğretmenlikl hem annelik bird ebunlardan geri kalmadın ya helal olsun sana başkada bişey demiyorum..

iki yıldır tarhana yapmadım,önceleri kendim yapıyordum şimdi annemden geçiniyorum ilk yıllarıma geri döndüm:D

turşu falan yaparım az buçuk elimden gelir:D

ama ya Erkan Topuz'unda her dedğini yaprsak öldük biz yahu:P

sevgiler canım öpüyorum seni..

Tabiat Ana said...

sevgili yasemin,
önce ellerine sağlık ne güzel üşenmemiş yapmışsın ya tebrik ederim.
Tarhanayı bende doğada eşimde çok severiz.şimdiye kadar hiç yapma girişiminde bulunmadım(annem saolsun)ama yavaş yavaş denemelere başlamakta fayda var galiba:)
diğer zarelerde çok güzel görünüyor.Ketçap yapılışını ilk kez duydum şaşırdım.ama erişteler,tarhanalar,reçeller...
afiyet olsun ağız tadıyla yiyin inşallah.

YAVRU KUŞUN ANNESİ ANNEKUŞ(*YASEMİN*) said...

MUKO,
Evet Erkan Topuza kalsa halıları da yok edicez:)

Ama bazı sözlerine de katılmamak ne mümkün.


TABİAT ANA,
Sağolasın inşallah ağız tadıyla yemek nasibolur, en önemlisi bu zaten.
Yapmak pişirmekten çok çok daha önemli bence.

AYSUN said...

Ellerine sağlık Yasemin:) Ben de anlamam böyle işlerden, zaten anlasam da vakit yok:( Ama şükür ki annem var... Köyden gelirken bütün kışlıkları getirdi:)

YAVRU KUŞUN ANNESİ ANNEKUŞ(*YASEMİN*) said...

Aysuncum bu sene böyle oldu ama seneye nasıl olur bilemem anne tarhanasına geri dönüş olabilir.
Malum zamansızlık derdi bende de var ya.

gül said...

ellerine kollarına sağlık şekerim içindeki o yeni şeyler deneme ve yapma şevkini gözlerindeki pırıltıdan bile anlayabiliriz beni şaşırtmadın ama bu tebriği hak etmediğini göstermez
TEBRİKLER...

YAVRU KUŞUN ANNESİ ANNEKUŞ(*YASEMİN*) said...

Gül Bacım,
Teşekkür ederim.
Doğru analiz yeni şeyleri denemeyi çok severim gerçekten.

Bu doğru analizin için ben de seni tebrik ediyorum.

muko said...

yasemincim herşey yolunda mı?
güncelle artık şu blogunu,merak ettim seni..

firdevs said...

yazmayali cok oldu iyisinizdir insaallah ..

уαѕємin... said...

adaşım nerelerdesiniz

umarım her şey yolundadır

Elif said...

Bayramınız mübarek olsun, sevgiler